today-is-a-good-day
17.3 C
Athens

Χάσαμε και τα Μακεδονικά προϊόντα

Παραδοχή Τσίπρα ότι πλέον ο ΟΗΕ θα αποφασίζει για την τύχη τους

Ουσιαστική αποδοχή της απώλειας του εμπορικού σήματος της Μακεδονίας είναι η χθεσινή αποστροφή του Πρωθυπουργού που αφορά τη δυνατότητα χρήσης του εμπορικού όρου “Μακεδονικός” στα προϊόντα των Ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Πρωθυπουργός, με κυνικό τρόπο δήλωσε ότι τα Ελληνικά προϊόντα δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν  τον όρο “Μακεδονικός” παρά μόνο με ειδική άδεια κάποιας επιτροπής του ΟΗΕ!

O  Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, , επιχειρώντας να παραπαλανήσει το ακροατήριό του, δήλωσε ότι μέχρι σήμερα τον όρο μονοπωλούν οι Σκοπιανοί, ως εκ τούτου η συμφωνία αποτελεί ευκαιρία για τις Ελληνικές επιχειρήσεις.

Ασφαλώς το επιχείρημα αυτό είναι ψευδές, διότι τα ελληνικά (μακεδονικά) προϊόντα και οι επιχειρήσεις, είχαν απόλυτο πλεονέκτημα λόγω της θέσης της Ελλάδας στην Ε.Ε., ενώ τα προϊόντα των Σκοπίων πολλές φορές μπλοκάρονταν από τα Ελληνικά επιμελητήρια και από διεθνείς φορείς λόγω του σήματος που επεδίωκαν να χρησιμοποιούν.

Τώρα όμως, λόγω της συμφωνίας του κ. Τσίπρα με τον κ. Ζάεφ, το πλεονέκτημα περνά στα Σκόπια, όπου λόγω της κρατικής “Μακεδονικής” υπόστασής τους και της ταυτότητάς τους θα μπορουν ευκολότερα να προσπορίζονται τον όρο, ενώ παράλληλα θα μπορούν να αμφισβητούν όσα (ελληνικά) προϊόντα δεν αποδέχονται παραπέμποντάς τα σε κάποια επιτροπή του ΟΗΕ!

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης, ήταν το θέμα και των εμπορικών χρήσεων και των σημάτων. Παράλληλα αναφέρθηκε στη στάση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, επισημαίνοντας ότι ενώ ως βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος του τομέα εξωτερικών υποθέσεων ήταν στη γραμμή του Βουκουρεστίου, του Κώστα Καραμανλή, τώρα είναι απέναντι στη σύνθετη ονομασία.

Ο λόγος που η κυβέρνηση έθεσε στις προτεραιότητες τις εμπορικές χρήσεις και τα σήματα είπε πως ήταν ότι «σε μια περίοδο που οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, υπήρχε ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα προϊόντα που φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη “Μακεδονία” ή παράγωγα αυτής. Διότι μέχρι πριν τη συμφωνία, αυτή την ονομασία διεθνώς, μονοπωλούσε η ΠΓΔΜ. Και εσείς το γνωρίζετε αυτό καλύτερα από εμένα. Αυτός ήταν ο μεγάλος κίνδυνος που απετράπη, γιατί στη συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής υπό τον ΟΗΕ, που θα λύσει οριστικά τα ζητήματα αυτά, προστατεύοντας την παραγωγή και τα προϊόντα της Μακεδονίας μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Όσοι λοιπόν κατανοούν το ότι η Θεσσαλονίκη δε μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο Μακεδονικό και εσείς πρώτοι το κατανοείτε. Όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δυο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, και εσείς τις γνωρίζετε. Γνωρίζουν, και εσείς είστε μεταξύ αυτών που γνωρίζετε, ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ότι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια. Και αυτό κατά βάθος το γνωρίζουν και όσοι επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά νερά του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας, μεταβάλλοντας τις απόψεις που είχαν εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν. Και ποντάρουν τώρα στη δημιουργία σύγχυσης πάνω στο νόημα των εννοιών nationality, που σημαίνει ιθαγένεια και ethnicity, που σημαίνει εθνικότητα. Και φυσικά εμείς αναγνωρίζουμε το πρώτο με βάση το διεθνές δίκαιο της ιθαγένειας που έχει κάθε κυρίαρχο κράτος. Ομοίως και στο ζήτημα της γλώσσας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Πρόκειται για σλαβική γλώσσα Κυριλλικής καταγωγής και έτσι περιγράφεται στη διάσκεψη του ΟΗΕ ήδη από το 1977», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας να μην παρασυρθούν από τις φωνές που θέλουν μια φοβική και περίκλειστη Ελλάδα και να δουν τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα και το πεδίο ευκαιριών που διανοίγονται ειδικά για την επιχειρηματική κοινότητα και την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως την πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

«Αυτή η στάση είναι πολιτικά υπεύθυνη και βαθιά πατριωτική και όχι εκείνη που διχάζει το λαό μας, αντλώντας από ιστορικές παραμορφώσεις. Αυτή είναι τελικά και η διαφορά ανάμεσα στον ειλικρινή τον υγιή πατριωτισμό και την πατριδοκαπηλία. Και ξέρετε, η πατριδοκαπηλία δεν τρέφει μόνο το διχασμό. Αλλά είναι και εθνικά επικίνδυνη. Γιατί εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς άλλων δυνάμεων στην περιοχή. Σχεδιασμούς που στρέφονται ευθέως ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα».

Πρωτοβουλία νομικής υποστήριξης για επιχειρήσεις που θέλουν να κατοχυρώσουν εμπορικό σήμα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία» αναλαμβάνει ο ΣΒΒΕ

«Επαναλαμβάνω και ενώπιον σας, κύριε πρωθυπουργέ, αυτό που ο ΣΒΒΕ έχει διακηρύξει από την αρχή, και υποστηρίζει διαχρονικά: ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα. Με αυτό ως δεδομένο, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συμφωνίας, για την ομαλοποίηση των διμερών εμπορικών μας σχέσεων, για την αναβάθμισή τους, για την καλλιέργεια ειλικρινούς κλίματος προστασίας των επενδύσεών μας στη γειτονική χώρα, και για τη δημιουργία πραγματικά νέων προοπτικών για επενδύσεις. (…) Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο ΣΒΒΕ αφορά οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση, και όχι μόνον σε επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, και χωρίς βεβαίως να είναι απαραίτητα μέλη του Συνδέσμου μας. Η νέα αυτή αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ, στην οποία καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας, οι Περιφέρειες και κάθε φορέας που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, ευελπιστούμε ότι τελικά θα έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην τοπική και εθνική ανάπτυξη”.

Τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας προτείνει ο ΣΒΒΕ

Από το βήμα του ανοιχτού μέρους της γενικής συνέλευσης του ΣΒΒΕ, ο κ.Σαββάκης κάλεσε, ακόμη, τον πρωθυπουργό «να τολμήσει τη δημιουργία Υπουργείου Βιομηχανίας», ενώ πρόσθεσε ότι απαιτείται η διαμόρφωση νέου οράματος για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο δημιουργηθεί εφεξής, να αξιοποιείται κατά προτεραιότητα στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων – άλλωστε, επισήμανε, με δεδομένο τον υψηλό πολλαπλασιαστή που διαπιστωμένα έχουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις τόσο σε οικονομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, αυτό θα καταλήξει στην γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιριών.

«Και σίγουρα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναλωθεί (το δημοσιονομικό περιθώριο) σε παροχές που διαιωνίζουν το πελατειακό σύστημα. Με λαϊκίστικη προσέγγιση συγκεκαλυμένη από την προϊστορικής αξίας κόντρα κεϋνσιανών και φιλελευθέρων πολιτικών. Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό είναι κάτι το οποίο ο επιχειρηματικός κόσμος το περιμένει από εσάς άμεσα” τόνισε και πρόσθεσε ότι απαιτείται ο ανασχεδιασμός του υφιστάμενου μίγματος πολιτικής, μεταξύ άλλων με άμεση διόρθωση του προβλήματος της υπερφορολόγησης με ελάχιστη ή και καμία ανταποδοτικότητα για τις επιχειρήσεις, αλλά και με σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος», κατέληξε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Δ.

«Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας είχε το θράσος να ισχυριστεί και πάλι ότι τάχα δεν εκχώρησε τη «μακεδονική» εθνότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα, όταν κάθε μέρα τον διαψεύδει ακόμη και ο Σκοπιανός ομόλογός του», σχολίασε η ΝΔ.

Η Νεα Δημοκρατία σχολίασε την ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη αναφέροντας: «Παραδόξως ο κ. Τσίπρας ξέχασε να αναφερθεί στα μακεδονικά προϊόντα της Βορείου Ελλάδας τα οποία η συμφωνία του τα έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους. Δεν μας εκπλήσσει. Αν είχε το θάρρος, άλλωστε, να υποστηρίξει τη συμφωνία του, δεν θα αναγκαζόταν να μιλήσει σε ένα σιδερόφρακτο και προστατευόμενο από ΜΑΤ ξενοδοχείο, δίπλα ακριβώς από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης» αναφέρει η ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ