today-is-a-good-day
25.3 C
Athens

Η Ελλάδα επίσημη «αποθήκη» μεταναστών

Ανάλυση της συμφωνίας από τον Νίκο Σίμο

*Γράφει ο Νίκος Σίμος

Από τον περασμένο Δεκέμβριο εγκυρότατες πηγές από τις Βρυξέλλες μετέδιδαν αυτό που προ ημερών ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε πραγματικότητα αποδεχόμενος  έναν εξαιρετικά μειωτικό ρόλο για την χώρα μας. Δηλαδή να μεταβάλει την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών» έναντι ανταλλαγμάτων, κυρίως από την Γερμανία, η Καγκελλάριος της οποίας αντιμετώπισε εκλογικά προβλήματα αλλά και εν συνεχεία κυβερνητικά, εξ αιτίας της μεταναστευτικής της πολιτικής. Τα δε «ανταλλάγματα» που παίρνει ο κ. Τσίπρας όχι μόνο είναι αμελητέα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά αλλά έχουν και ένα παράδοξο. Πέραν δηλαδή της μικρής χρονικής διάρκειας της «ρύθμισης»,  ο μειωμένος ΦΠΑ υποτίθετια ότι θα εξυπηρετήσει, από τουριστικής πλευράς νησιά στα οποία έχει μειωθεί ο τουρισμός λόγω των μεταναστών που στοιβάζονται σ΄ αυτά ενώ θα σταλούνν εκεί και άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες!!

Η έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος έχει τρομάξει τις ηγεσιες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες το αντιμετωπίζουν, ασφαλώς με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία. Θέλουν, ειδικότερα οι ευρωπαϊκές χώρες  να απαλλαγούν, σταδιακώς,  από πρόσφυγες, οικονομικούς μετανάστες και λαθρομετανάστες. Η χώρα μας δε, έχει αποδεχθεί να τους υποδέχεται ακόμη και κάτω από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υποδοχης, καθώς  στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επιτρεπόταν να ζουν οι μετανάστες αυτοί κάτω από ανάλογες συνθήκες. Έτσι ουσιαστικώς στηρίζεται ένα σύστημα «αποθήκης ψυχών» στην χώρα μας το οποίο έχει η κυβέρνηση αποδεχθεί και αυτός είναι ένας λόγος που ο κ. Τσίπρας έχει ακόμη μία «εξωθεν συμπαράσταση».

Στην στήριξη αυτή προς τον κ. Τσίπρα –έναντι της διευκόλυνσής του-  ήταν φυσικό να πρωτοστατεί η Άνγκελα Μέρκελ για δύο λόγους:

Πρώτον διότι ήταν και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά της. Η πολιτική της ευνόησε την αθρόα εισροή προσφύγων, μεταναστών και λαθρομεταναστών στη χώρα της, μέσω Ελλάδας, καθώς πέραν της ευκολότερης πρόσβασης αυτών από την χώρα μας, το Βερολίνο εντόπισε ότι παραλλήλως εισέρχονταν και τζιχαντιστές. Αυτό διαπίστωσαν και οι πολιτικοί αντίπαλοι της κ.Μέρκελ, βεβαίως.

Δεύτερον διότι ο πλέον πρόθυμος εξ όλων των Ευρωπαίων του Νότου είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σημειωτέον ότι  η Γερμανία δεν αντιμετωπίζει ώς άμεσο κίνδυνο  τις ροές μεταναστών προς την Ευρώπη, κυρίως από την Λιβύη αλλά και από άλλες χώρες της Αφρικής διότι μέσω Ελλάδος και Βαλκανικών χωρών είναι ευκολότερη η πρόσβαση μεταναστών προς αυτήν.

Άθλιες συνθήκες

Αυτό που ενδιαφέρει την Γερμανία είναι να αποτελέσει η χώρα μας «στρατόπεδο συγκέντρωσης» μεταναστών αδιαφορώντας για τις επικρατούσες συσνθήκες. Είναι ήδη γνωστό ότι η Ελλάδα έχει τύχει οξύτατης κριτικής για τις συνθήκες που ανέχεται να διαβιούν κυρίως στα hotspots των νησιών. Στη βρεταννική εφημερίδας  Guardian το καλοκαίρι είχε δημοσιευθεί ρεπορτάζ με τίτλο «Πρόσφυγες σε κόλαση σε ελληνικό νησί» αναφερόμενο ειδικότερα στην Χίο. Και προσθετε ότι η πλειοψηφία των μεταναστών επρόκειτο να περιοριστεί στο Vial, ένα εγκαταλελειμένο εργοστάσιο αλουμινίου, όπου ακόμη και οι εθελοντες αρνούνται να πιστοποιήσουν τις άγριες συνθήκες διαβίωσης, σε σχέση με αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί κατάλληλες «ευκολίες υποδοχής».

Αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, την στιγμή που οι ελληνικές αρχές υποστήριζαν ότι «όλα είναι καλά», μέ Έκθεση της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων διατύπωνε την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά του Αιγαίου.

Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε διαπιστώσει  υπερπληθυσμό στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ των διαμενόντων, ανεπαρκή παροχή βασικής υγειονομικής περίθαλψης, προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού και του φαγητού, ανεπαρκή βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες και ανεπαρκή νομική υποστήριξη, στοιχεία που έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση.

Να θυμίσουμε ότι η κ. Μέρκελ εγκαίρως μας είχε προϊδεάσει για τα σχέδιά της για την σταδιακή απαλλαγή των λοιπών ευρωπαίκών χωρών από πρόσφυγες και μετανάστες και την «προθυμια» της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλει σε αυτό. Άλλωστε τα σχέδια αυτά τα είχε επιβεβαιώσει και ο πρώην αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας λέγοντας ότι από την Γερμανία θα επαναπροωθούνται στη χώρα προέλευσης, δηλαδή στην Ελλάδα, οι μεταναστες.         Μάλιστα ο πρώην υπουργός είχε αναφέρει ότι «δεν είχε ιδέα» που ακριβώς στην Ελλάδα θα εγκαθίσταντο οι πρόσφυγες που θα έφθαναν ή αν θα εφευγαν ποτέ από την Ελλάδα!!   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ