today-is-a-good-day
22.3 C
Athens

ΔΝΤ: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη μείωση των συντάξεων

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει όσα προβλέπονται το 2019 και το 2020, είπε χθες ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πίτερ Ντόλμαν.

Τόνισε μάλιστα πως η εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου είναι σημαντική, καθώς θα στείλει σήμα σχετικά με το αν θα μείνει η κυβέρνηση στην οδό των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Ντόλμαν τόνισε δε πως το Ταμείο πιστεύει ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι έχει πει, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο ρόλος του ταμείου είναι συμβουλευτικός.

Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις.

Την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις υπογραμμίζοντας ότι ούτε στη συμφωνία προβλέπεται κάτι τέτοιο, αλλά δέσμευση να μην υπαναχωρήσει η κυβέρνηση στις θεσμικές της μεταρρυθμίσεις.

Απέδωσε μάλιστα την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε εκβιασμό του ΔΝΤ, το οποίο υποστήριζε ότι ο ΕΦΚΑ θα είναι ελλειμματικός και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να πιάσει τα πλεονάσματα, «γεγονός που διαψεύστηκε».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg και ερωτηθείς για το θέμα της περικοπής συντάξεων που ψηφίστηκε από τη Βουλή, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί μεν στους στόχους για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ μέσω αρνητικών μέτρων και ταυτόχρονα για θετικά μέτρα ύψους επίσης 1%, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η παρούσα κυβέρνηση και οι επόμενες θα είναι σε θέση να κρίνουν οι ίδιες με ποιον τρόπο θα επιτευχθούν αυτοί.

Την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δήλωσε ότι το μέτρο περικοπής των συντάξεων ήταν απαίτηση του ΔΝΤ το οποίο – όπως σημείωσε ο υπουργός – δεν συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ – ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας – θα επαναξιολογήσει τα ζητήματα αυτά, είπε στο ΣΚΑΪ ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας

ΠΗΓΗ:SKAI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ