today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Διακοπές στο Λονδίνο στην υγειά των κορόιδων!

 Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στα social media μια φωτογραφία του Πρωθυπουργού, ζωσμένου με σακίδιο, που μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του περνάει ένα ανέμελο Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο.

Προσωπικά είμαι της παλιάς σχολής, όχι αυτής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και επιλέγω να μην ασχολούμαι με τις οικογένειες κανενός, ακόμα και αν αυτός έχει βλάψει τη δικιά μου. Ως εκ τούτου αρνήθηκα να σχολιάσω την πληροφορία, που άλλωστε δεν ήξερα αν είναι αλήθεια, που ήθελε τον πρωθυπουργό να βρίσκεται οικογενειακώς στο Λονδίνο για διακοπές και να πετάγεται για μερικές ώρες στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Άλλωστε, βλέποντας τη φωτογραφία, θεώρησα ότι αυτή έχει δοθεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος πλέον παραδίδει μαθήματα επικοινωνίας. Και αυτό γιατί τον παρουσιάζει χαμογελαστό, οικογενειάρχη, χωρίς αστυνομικούς, να χαλαρώνει μαζί με τη σύντροφό του και τα παιδιά του, τελείως διαφορετικό δηλαδή, από τον κ. Τσίπρα που σε κάθε του βήμα περιστοιχίζεται από δεκάδες αστυνομικούς, τον κ. Τσίπρα που παραδίδει τη Μακεδονία στον κ. Ζάεφ ή τον κ. Τσίπρα που πνίγεται στο Ζάππειο από τη γραβάτα της αποτυχίας του.

Αυτή όμως θα ήταν η μία, η ανθρώπινη ανάγνωση επί της εικόνας του κ. Τσίπρα, και ίσως να μην ασχολούμασταν καθόλου με το ταξίδι του Πρωθυπουργού, αν δεν ακολουθούσε η επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου με  το πρόγραμμα της επίσκεψης στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την Τερέσσα Μέι το απόγευμα της Τρίτης (6 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια (στις 8) με τον επικεφαλής του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κανονικό πρόγραμμα του  πρωθυπουργού ξεκινά την Τρίτη στις 6 μ.μ. και ολοκληρώνεται στις 8 μ.μ. της ίδιας ημέρας. Γι αυτό και οποιοσδήποτε πρωθυπουργός που θα σεβόταν τα χρήματα των φορολογουμένων, για να κάνει αυτά τα ραντεβού του θα έπαιρνε το κυβερνητικό αεροπλάνο την Τρίτη το πρωί και το μεσημέρι θα ήταν στο Λονδίνο. Πιθανότατα να έβαζε και κάποιες συναντήσεις την Τρίτη το βράδυ, και για να αναχωρούσε (φρέσκος) το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να είναι στο γραφείο του την υπόλοιπη ημέρα.

Αυτά όμως συμβαίνουν με τους κανονικούς Πρωθυπουργούς.

Αντίθετα, στον αστερισμό του κ. Τσίπρα ενημερωθήκαμε ότι ο Πρωθυπουργός ξεκινά το πρόγραμμά του όχι την Τρίτη αλλά την Δευτέρα το απόγευμα, (δικαιολογώντας έτσι άλλη μια μέρα διακοπών)  επικαλούμενος συναντήσεις του με Έλληνες της πόλης και τον Αρχιεπίσκοπο Μεγ. Βρετανίας! Λες και δεν μπορούσε να τους δει όλους αυτούς στο λόμπι του ξενοδοχείου του ανάμεσα στις δύο του συναντήσεις της επόμενης μέρας…

Όμως ούτε η διανυκτέρευση της Κυριακής και η χαλαρή Δευτέρα δεν φαίνεται να αρκεί στον  κ. Τσίπρα, αφού επιλέγει να δικαιολογήσει το πρωινό της Τρίτης με κάποια απροσδιόριστη συνάντησή του με “οικονομικούς παράγοντες στο city” και να «φάει» και την Τετάρτη, προκειμένου να μιλήσει το μεσημέρι σε κάποιους στο LSE (αδιευκρίνιστο σε ποιους). Πρόκειται προφανώς για άλλο ένα εύρημα, για κάποια χάρη που θα ζήτησε η Ελληνική πρεσβεία προκειμένου να δικαιολογηθεί άλλη μία μέρα παραμονής του κ. Τσίπρα στη Βρετανική πρωτεύουσα.

Διαβάζοντας το πρόγραμμα κάθε πολίτης συνειδητοποιεί ότι  ο κ. Τσίπρας μας κάνει πλάκα.Γιατί για πραγματικό επίσημο πρόγραμμα 4 ωρών, ο Πρωθυπουργός επιλέγει να περάσει τουλάχιστον 4 ημέρες στο Λονδίνο, κινητοποιώντας κουστωδίες, υπαλλήλους, αεροσκάφη, πιλότους, αστυνομικούς και πρεσβείες και χρεώνοντας με αντίστοιχα έξοδα διαμονής, μετακίνησης, υπερωριών, επιδομάτων κλπ. τους Έλληνες φορολογούμενους.

Αυτά τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα. Και θεωρούνται και προκλητικά ειδικά όταν η χώρα βρίσκεται σε περίοδο οικονομικής στενότητας.

Είχα την τιμή να συνοδέψω σε πολλά ταξίδια στο εξωτερικό τον προηγούμενο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, ο πρ. Πρωθυπουργός ποτέ δεν χρησιμοποίησε το κυβερνητικό αεροπλάνο για προσωπική του χρήση, ούτε καν για να μεταβεί στη ΔΕΘ, αφού θεωρούσε ότι στη ΔΕΘ πήγαινε ως αρχηγός του κόμματός του και όχι ως πρωθυπουργός των Ελλήνων!

Αντίστοιχα, ο Αντώνης Σαμαράς στα 2 ½ χρόνια που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός ποτέ δεν επέτρεψε σε μέλος της οικογένειάς του να συνταξιδέψει μαζί του  στο κυβερνητικό αεροπλάνο. Τα μέλη της οικογενείας του, θυμάμαι ότι σε κάποιες φορές που τον συνόδεψαν στο εξωτερικό, ταξίδεψαν με το αεροπλάνο της γραμμής και με προσωπικά τους έξοδα.

Και όλα αυτά ποτέ δεν τα έμαθε κανείς, διότι ο κ. Σαμαράς θεωρούσε απαράδεκτο να «χρησιμοποιείται το αυτονόητο προκειμένου να εξυπηρετηθούν επικοινωνιακοί στόχοι».

 

Αλλά πάμε και στα υπόλοιπα:

Ο κ. Σαμαράς ποτέ δεν έκανε σε πόλη του εξωτερικού (εκτός των Βρυξελλών, των ΗΠΑ και της Κίνας) περισσότερες από δύο διανυκτερεύσεις. Όχι μόνο γιατί δεν ήθελε να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, αλλά και γιατί δεν ήθελε να χάνει χρόνο από την εργασία του. Μπορεί κανείς να διαφωνούσε με τις πολιτικές του πρ. Πρωθυπουργού, αλλά όλοι παραδέχονταν την εργασιομανία του, που ορισμένες φορές ήταν αφόρητη για τους συνεργάτες του.

Σε αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του κ. Τσίπρα, ο Αντώνης Σαμαράς θα προγραμμάτιζε πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, θα πήγαινε κατευθείαν στο αεροδρόμιο, θα έτρωγε στο αεροπλάνο ενώ θα δούλευε τις δηλώσεις ή τις ομιλίες του, θα έφτανε στο Λονδίνο άρτια προετοιμασμένος, και πιθανότατα μετά τις υποχρεώσεις του θα επέστρεφε την ίδια μέρα στην Αθήνα προκειμένου να μην χάσει τον παραγωγικό του χρόνο.

Δουλεύοντας κάπως έτσι, έχασε και μέρος της όρασής του παραβλέποντας τις εντολές των γιατρών του, που του συνιστούσαν ξεκούραση αντί για εργασία!

Δεν χρησιμοποιώ το παράδειγμα του Α.Σαμαρά για να αναδείξω το ήθος ή την εργατικότητά του. Άλλωστε θεωρώ ότι η συμπεριφορά αυτή θα έπρεπε να είναι αυτονόητη για κάθε δημόσιο λειτουργό που σέβεται τον εαυτό του και έχει συναίσθηση του ρόλου του.

Αντίθετα χρησιμοποιώ το παράδειγμά του για να αναδείξω την αλαζονεία και την αμετροέπεια του κ. Τσίπρα.

Γιατί δεν περίμενα ποτέ ότι ένας «αριστερός» θα χρησιμοποιούσε τόσο απροκάλυπτα τις παροχές της αστικής Δημοκρατίας με αποκλειστικό του σκοπό να περνά καλά αυτός και οι δικοί του. Ούτε περίμενα να θεωρεί τον Ελληνικό λαό τόσο δεκτικό στις προκλητικές του συμπεριφορές.

Αλλά είπαμε: Αριστεροί δηλώνουν. Όχι κορόιδα…

 

 

Γιώργος Μουρούτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ