today-is-a-good-day
14.4 C
Athens

Τη Μακεδονία μας για μια γραβάτα

Της Μαρίας Ε. Δημητρίου

“Το βασίλείο μου για ένα άλογο”   Αυτή τη φράση τοποθετεί  στα χείλη του  βασιλιά Ριχάρδου του Γ  ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο ομώνυμο έργο του,   κατά την  τελευταία του μάχη στο  Μπόσγουορθ  που έλαβε χώρα το 1485.  Σε αυτή τη μάχη ο  Ριχάρδος,   βρήκε το θάνατο από τον αντίπαλο του Ερρίκο Τυδώρ και έμεινε στην ιστορία ως ο τελευταίος άγγλος βασιλιάς που σκοτώθηκε σε μάχη. Ο  αιμοσταγής αυτός βασιλιάς που εξολόθρευσε όσους βρίσκονταν μπροστά από αυτόν στη σκυταλοδρομία  της διαδοχής για τον αγγλικό  θρόνο, έφτασε λίγο πριν από το τέλος  του , σύμφωνα με τον Σαίξπηρ να παρακαλάει για ένα άλογο που θα τον έσωζε, το οποίο  θα  αντάλλασσε με το βασίλειο του, που με τόσο κόπο και μόχθο κατάφερε να αποκτήσει.

Στις μέρες μας  μια παρόμοια  ανταλλαγή τελικά ολοκληρώθηκε  αυτή τη φορά και δεν έμεινε  απλώς η τελευταία επιθυμία ενός μελλοθάνατου. Την προηγούμενη βδομάδα  παρακολουθήσαμε ζωντανά  στις τηλεοπτικές μας οθόνες την ανταλλαγή αυτή σε δύο πράξεις.

Το πρώτο μέρος διαδραματίστηκε την  Κυριακή στις λίμνες των Πρεσπών, όπου σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον έγινε η παράδοση του βασιλείου και την Παρασκευή στο προαύλιο του Ζαππείου έγινε η παραλαβή του αλόγου. Δηλαδή όχι ακριβώς έτσι αλλά με αυτή τη σειρά . Γιατί την Κυριακή ο κύριος Τσίπρας παραχώρησε σε έναν  ξένο λαό το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως Μακεδονία και ουσιαστικά του χάρισε την ιστορία του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας, άσχετα που στο δικό τους καινούργιο  σύνταγμα θα πρέπει να υπάρχει  υποτίθεται, αστερίσκος που να υποδηλώνει  ότι δεν αναφέρονται στην αρχαία Μακεδονία …

Οι αστερίσκοι συνήθως είναι για να αφαιρούνται , να αναθεωρούνται και εν πάση περιπτώσει ποιος ασχολείται με αστερίσκους στην καθημερινή ζωή ;  Θα λέει παραδείγματος χάριν ο Σκοπιανός εγώ είμαι Μακεδόνας και στο μυαλό όλων των ξένων  θα έρχεται  η ιστορία της Μακεδονίας εδώ και κάτι αιώνες και μεις  θα τρέχουμε από πίσω με ένα τεφτέρι και  θα  λέμε  ναι αλλά  ο αστερίσκος στην τρίτη παράγραφο της σελίδας τόσο ,  λέει ότι δεν είσαι ο αρχαίος Μακεδόνας !  Σαν αρχή από ανέκδοτο μοιάζει που στο τέλος δε θα έχουμε όρεξη να γελάσουμε

 

Η θα λέει πάλι  ο ίδιος  Σκοπιανός, ότι η γλώσσα του είναι η μακεδονική γιατί αυτό του αναγνώρισαν ουσιαστικά οι παραχωρητές Τ.Κ.Κ.  η γνωστή τριανδρία της Ελλάδας (Τσίπρας, Καμμένος, Κοτζιάς) και θα τρέχουμε εμείς από πίσω με ένα αρχαίο νόμισμα να συγκρίνουμε τη δική του σλάβικη εκφορά  με τα αρχαία ελληνικά αναγραφόμενα …Απλά με τον καιρό θα καθιερωθεί και θα πιστεύουν όλοι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος μιλούσε αρχαία  σλαβικά.

 

Στο δεύτερο μέρος την  Παρασκευή  διεξήχθη η  τελετή  παραλαβής όχι αλόγου αυτή τη φορά αλλά κάτι που σημειολογικά μοιάζει με άλογο που θα διέσωζε τον Ριχάρδο όπως πίστευε . Αυτή τη φορά το άλογο είχε τη μορφή μιας γραβάτας την οποία και είχε υποσχεθεί ο κ Τσίπρας να φορέσει όταν θα έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια …

 

Το αντάλλαγμα για την παραχώρηση της Μακεδονίας ήρθε με τη μορφή επιμήκυνσης του χρέους και μία δόση  15 δις. Πάντως μνημόνια δεν σκίστηκαν εκτός κι αν τις σκηνές αυτές τις απαγόρευσε το ΕΣΡ ως εντελώς ακατάλληλες γι αυτό και δεν τις είδαμε .. Αυτό που είδαμε ήταν φατσούλες χαρούμενες, πολλή χαρά πάντως τώρα τελευταία, τέτοια χαρά  ούτε η Πολυάννα  “στο παιχνίδι της χαράς ” δεν πρέπει να είχε.

 

Ο κύριος Τσίπρας φορούσε  μια κόκκινη γραβάτα , πολλοί είπαν ότι ήταν κακοδεμένη ,εγώ όμως λέω ότι  δεν πρέπει να τον κρίνουμε  τον άνθρωπο από αυτό,   είναι άμαθος σε τέτοια , πρέπει να τον κρίνουμε από το  πως διαπραγματεύτηκε, αλλά θα μου πείτε άμαθος είναι και σε αυτό , στις πλάτες μας θα μάθει και να διαπραγματεύεται και να δένει και γραβάτες όπως το βλέπω.

 

Και για να κάνουμε μια σύνδεση με τα προηγούμενα, ο Ριχάρδος πίστευε ότι ένα άλογο θα τον έσωζε , την στιγμή που ο στρατός του είχε κατατροπωθεί από τους αντιπάλους,  είχε όμως αυτή την ψευδαίσθηση την οποία εξέφρασε δια στόματος πάντα του Σαίξπηρ για να είμαστε και ακριβείς , την ίδια ψευδαίσθηση πιθανότατα τρέφει και ο ίδιος ο κ Τσίπρας και η  κουστωδία του.  Πιστεύουν ότι με τη φιέστα της Παρασκευής και τη γραβάτα που φόρεσε για να αποδείξει ότι νίκησε κατά τα λεγόμενα του,  θα εντυπωσιάσει τους ιθαγενείς . Καθρεφτάκια δεν κρατούσε είναι η αλήθεια,  αλλά μάλλον τα θεωρεί ξεπερασμένα ..

Και για να κάνουμε την αποφώνηση, ο Ριχάρδος παρόλο που έδινε το βασίλειο του τελικά δεν τη γλίτωσε , το ίδιο προβλέπω ότι θα γίνει και με τον κ Τσίπρα και λοιπούς συνεργάτες , η ώρα που θα μιλήσει ο ελληνικός λαός θα έρθει και ελπίζω ότι στα ψηφοδέλτια του θα βρίσκει μόνο γραβάτες έστω και ζωγραφισμένες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ