today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Πατέρας και γιός Σμάιχελ

Για τον Πέτερ Σμάιχελ, τα λόγια είναι περιττά. Ενας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες των τελευταίων 30 χρόνων, άφησε εποχή με το φανταιζί και ηρωικό παιχνίδι του. Ξεκίνησε από την πατρίδα του Δανία αλλά εκεί που καθιερώθηκε ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην οποία αγωνίστηκε επί μακρόν την εποχή τής επί Φέργκιουσον ανάκαμψής της. Στο Μάντσετστερ κατέκτησε σειρά τίτλων, με αποκορύφωμα το απίστευτο Τσάμπιονς Λιγκ, με το 2-1 κόντρα στην Μπάγερν στις καθυστερήσεις του αγώνα, το 1999. Είχε προηγηθεί ο θρίαμβός του με την εθνική ομάδα της Δανίας το 1992, όταν οι Δανοί, τελευταία στγιμή, λόγω πολιτικών εξελίξεων, αντικατέστησαν τους Γιουγκοσλάβους στο τουρνουά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, και, ερχόμενοι από το πουθενά ( από τις…παραλίες ) κατέκτησαν το τρόπαιο, νικώντας στον τελικό τους Γερμανούς με 2-0.

 

%cf%83%ce%bc%ce%ac%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%bb4

 

Στο επόμενο Euro, δύο πιτσιρικάδες, γιοί των πρωταθλητών Ευρώπης τού ’92, μπήκαν στο Γουέμπλει, για την πρεμιέρα τού Euro’96, “κουβαλώντας” το κύπελλο που είχαν κατακτήσει οι πατέρες τους, 4 χρόνια πριν. Ο ένας ήταν ο 7χρονος Νικολάι, γιός του Μπράιαν Λάουντρουπ κι ο άλλος, ο 10χρονος γιός τού Πέτερ Σμάιχελ, Κάσπερ.

Ο οποίος είναι και ο “πρωταγωνιστής του άρθρου μας. Οσο ο πατέρας του έπαιζε στη Γιουνάιτεντ, εκείνος έκανε τα..πάντα. Κουβαλούσε μπάλες, έτρεχε πάνω-κάτω κι όταν χαλάρωνε, παρακολουθούσε με αφοσίωση την ατομική προπόνηση του Ντέιβιντ Μπέκαμ στα φάουλ που εκείνος χτυπούσε μέχρι να σκοτεινιάσει. Τόσο από τον Μπέκαμ, όσο και από τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες τής Man.Un., ο Κάσπερ πήρε μαθήματα που του χρειάστηκαν όταν αργότερα, ως…μήλο που έπεφτε κάτω από τη μηλιά, αποφάσιζε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενος στη θέση του τερματοφύλακα.

 

%cf%83%ce%bc%ce%ac%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%bb3

 

Οι περιπέτειές του ήταν αρκετές, ενδεχομένως προκύπτουσες και από το γεγονός ότι ήταν ο γιός του Πέτερ Σμάιχελ, δηλαδή “ο γιός του πατέρα του”. Αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες και τελικά κατόρθωσε να “πετάξει” από πάνω του τη βαριά σκιά του διάσημου γονιού του, λίγους μήνες πριν από τα 30του χρόνια, κατακτώντας το πρωτάθλημα ως βασικός τερματοφύλακας τής Λέστερ.

 

%cf%83%ce%bc%ce%ac%ce%b9%cf%87%ce%b5%ce%bb2

 

Ο Κάσπερ Σμάιχελ, στα 32του, δεν είναι πια “ο γιός του Πέτερ” Σμάιχελ. Εχει αποκτήσει τη δική του προσωπική ταυτότητα στα γήπεδα του κόσμου. Οσο για τον πατέρα του, όπως κάθε πατέρας, εκείνος είναι περήφανος ενώ το έλεγε πάντα: «Είμαι σίγουρος ότι αν ο Κάσπερ δεν λεγόταν…Σμάιχελ, θα είχε ξεχωρίσει πολύ νωρίτερα για τις επιδόσεις του». Τώρα πλέον, συμφωνεί μαζί του και ο υπόλοιπος κόσμος που βλέπει τον Κάσπερ Σμάιχελ να υπερασπίζεται με επιτυχία τα δίχτυα της εθνικής Δανίας στο Μουντιάλ.

ΠΗΓΗ: poplike.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ