today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

«Καθαρή Έξοδος», το τελευταίο βρώμικο παραμύθι του κ. Τσίπρα»

*Tου Απόστολου Βεσυρόπουλου

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αφηγήματα, που στη δική της περίπτωση ισοδυναμούν με παραμύθια. Η δήθεν «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια, αποτελεί το τελευταίο ίσως βρώμικο παραμύθι του κ. Τσίπρα με στόχο να περιορίσει την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που οι πολίτες, είναι πλέον υποψιασμένοι, δεν πιστεύουν ούτε μία λέξη από όσα λέει ο κ. Τσίπρας.

Καθαρή έξοδος από το μνημόνιο δεν υπάρχει αφού:

– Τα επιτόκια για να δανειστεί η χώρα από τις αγορές κινούνται σε απαγορευτικά επίπεδα. Για αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση ανέβαλλε την έκδοση ομολόγων.

– Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που ψήφισε η κυβέρνηση είναι το 4ο μνημόνιο. Με τη διαφορά ότι, πρόκειται για ένα μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση.

Το παραμύθι του κ. Τσίπρα ότι, τον Αύγουστο τελειώνει το μνημόνιο και έρχονται οι καλύτερες ημέρες δεν πείθει κανέναν, από τη στιγμή που με το Μεσοπρόθεσμο, ψηφίστηκαν νέα μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ, όπως η μείωση της συντάξεων ύψους 3,1 δις ευρώ, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019, και η μείωση του αφορολόγητου που σημαίνει νέοι φόροι ύψους 2 δις ευρώ. Για πρώτη φορά, θα πληρώσουν φόρο μισθωτοί και συνταξιούχοι των 500 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα:

– Για ποια καθαρή έξοδο μιλάει ο κ.Τσίπρας όταν σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από την επιβολή των capital controls;

– Όταν 3.865.882 πολίτες έχουν οφειλές προς την Εφορία, και ο αριθμός τους θα αυξηθεί τους  επόμενους μήνες;

– Όταν 1.700.000 πολίτες έχουν, είτε γίνει αποδέκτες κατασχέσεων ή πρόκειται να γίνουν ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων;

– Όταν με βάση το Μεσοπρόθεσμο τίθενται εξωπραγματικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι, ο παραλογισμός της υπερφορολόγησης θα συνεχιστεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεσμεύει τη χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα που θα φτάσουν το 3,56% του ΑΕΠ το 2018, το 3,96% το 2019, το 4,15% το 2020, το 4,53% το 2021 και το 5,19% του ΑΕΠ το 2022, πολύ πάνω δηλαδή από τον στόχο του 3,5%. Και με δεδομένο ότι, δεν υπάρχουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και παραγωγή πλούτου, η επίτευξή τους στηρίζεται στους φόρους. Σε φόρους δίχως τέλος και χωρίς λογική.

Ο Πρωθυπουργός των φόρων, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών συσσωρεύει δεινά στη χώρα. Μέχρι σήμερα οι επιπτώσεις των επιλογών του είχαν κόστος για την οικονομία και τους πολίτες. Πλέον οι επιλογές του έχουν κόστος για τα Εθνικά μας θέματα. Για αυτό πρέπει να φύγει.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν σχέδιο για το αύριο. Με μείωση των φόρων, με βαθιές αλλαγές, που θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες δουλειές. Οι πολίτες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να μιλήσουν με την ψήφο τους, να βάλουν τέλος σε αυτή την πορεία φθοράς και παρακμής.

*Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος είναι Αν. Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ημαθίας της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ