today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Ένας καινούργιος πλανήτης στο Las Vegas

του Ιωσήφ Αβράμογλου*
Το περίφημο Madison Square Garden, το οποίο βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, αποφάσισε να χτίσει έναν εκπληκτικό νέο χώρο συναυλιών, αυτή τη φορά στο θρυλλικό Las Vegas, το οποίο θεωρείται αδιαμφισβήτητα η παγκόσμια Πρωτεύουσα της Ψυχαγωγίας.
Το κτήριο θα είναι σφαιρικό και θα έχει το σχήμα και την εικόνα της γης! Θα είναι εγκατεστημένο στο πασίγνωστο Las Vegas Strip, δηλαδή κοντά στην Las Vegas Boulevard, όπου βρίσκονται όλα τα μεγάλα resorts & casinos. Το όνομά του “MSG Sphere”.
Η ηχητική εγκατάσταση του χώρου θα είναι μοναδική και πρωτοφανής στα παγκόσμια δεδομένα, κατ’ αρχήν με ένα πολυεπίπεδο πάτωμα, το οποίο αποκάτω θα έχει ειδικά ηχεία που θα αποδίδουν με ξεχωριστό τρόπο χαμηλές συχνότητες, που δεν ακούγονται ή ακούγονται ελάχιστα από το ανθρώπινο αυτί, αλλά θα δίνουν μία διαφορετική αίσθηση “αγγίγματος” ή δόνησης στον θεατή. Ενα “πολυκατευθυνόμενο” ηχητικό σύστημα, που θα είναι ενσωματωμένο στους τοίχους του χώρου και που θα αποτελείται από χιλιάδες μικροσκοπικά ηχεία, θα παράγει καθαρούς ήχους που θα προσφέρουν μία νέα αίσθηση, ευρύτερη και σφαιρική ενός επιπλέον surround ή allaround σήματος.
Ταυτόχρονα θα υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες super resolution κάμερες, που θα αναπαράγουν εικόνα έως και 360 μοιρών επί 360 μοίρες, με ανάλυση και μετάδοση των 2 gigabytes ανά δευτερόλεπτο.
Το “MSG Sphere” θα έχει ύψος 110 μέτρα και διάμετρο 152. Και θα φιλοξενηθεί σε ένα οικόπεδο 255 στρεμμάτων, ανατολικά του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Sands Expo Center, το οποίο μέχρι τώρα εχρησιμοποιείτο ως εξωτερικός αποθηκευτικός χώρος. Το “MSG Sphere” θα συνδεθεί με το Sands Expo Center με μία γέφυρα φάρδους έντεκα μέτρων.
Ολη η εξωτερική όψη, που θα είναι σφαιρική, θα καλύπτεται από μία πλήρως προγραμματιζόμενη κυρτή έγχρωμη ψηφιακή οθόνη, εμβαδού 16 περίπου στρεμμάτων. Η οποία θα μπορεί να δείχνει οποιαδήποτε βίντεο εικόνα, ενώ στην περίπτωση που θα δείχνει αυτό που θα τραβάνε οι εσωτερικές κάμερες λήψης των 360 μοιρών, το κτήριο θα φαίνεται σαν να είναι… διαφανές !
Το project, που θα έχει χωρητικότητα 18.000 θέσεων, θα είναι από μία κοινοπραξία των εταιριών Madison Square Garden και Las Vegas Sands. Οι εταιρίες-επενδυτές δεν έχουν αποκαλύψει το ύψος της επένδυσης, αλλά μία ανάλυση της Hobbs, Ong & Associates, αναφέρει ότι το έργο θα προσφέρει 3.500 θέσεις εργασίας γιά ένα χρόνο που θα διαρκέσει η κατασκευή, ότι στη συνέχεια θα προσφέρει 4.400 μόνιμες θέσεις εργασίας για την λειτουργία και διαχείριση του χώρου και ότι ο ετήσιος τζίρος υπολογίζεται στα 730 εκατομμύρια δολλάρια. Το “MSG Sphere” υπολογίζεται ότι θα καταβάλει 48 εκατ. δολλάρια ετησίως σε φόρους και άλλα 7,2 εκατ. δολλάρια ετησίως στην τοπική δημοτική εκπαιδευτική κοινότητα.
Ενας εκ των εκπροσώπων δήλωσε ότι όχι μόνο το “Sphere” θα αποτελέσει έναν τουριστικό προορισμό από μόνο του, αλλά θα προσδώσει νέες απεριόριστες δυνατότητες στα δημιουργικά ταλέντα, ώστε να παράγουν νέα καινοτόμα θεάματα για να απολαμβάνει το παγκόσμιο κοινό που θα προσέρχεται. Επίσης, συμπλήρωσε, θα αποτελέσει έναν εξαιρετικό χώρο για εντυπωσιακές state-of-the-art εταιρικές παρουσιάσεις μεγάλων εταιριών καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών με παγκόσμια απήχηση.
Αυτά βέβαια συμβαίνουν στην μητρόπολη του καπιταλισμού, της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικών επενδύσεων. Εδώ στην Ελλάδα, αυτά είναι σχεδόν αδύνατο να σταθούν ακόμα και σαν σκέψεις, όταν το τέρας του μαρξισμού παραμονεύει να καταπιεί κάθε ιδέα ή πρωτοβουλία, πριν ακόμα και από την γέννησή της.
* Ο Ιωσήφ Αβράμογλου είναι γνωστός μουσικός παραγωγός και αναλυτής και κάνει εκπομπές στον ΘΕΜΑ RADIO 104.6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ