today-is-a-good-day
21 C
Athens

Το twitter διαβάζει το κυριλλικό αλφάβητο ως ρωσικό bot

Πριν από μια εβδομάδα, το Twitter ανακοίνωσε ότι θα γίνει πιο επιθετικό στην αναζήτηση trolls, μια κίνηση που τελικά αποδείχτηκε να έχει κάποιες απρόβλεπτες συνέπειες, κρίνοντας από την αναταραχή που υπάρχει τώρα στη βουλγαρική κοινότητα του Twitter. Ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός δυσαρεστημένων ανθρώπων καταγγέλλει, ότι το Twitter έχει αναστείλει τους προσωπικούς τους λογαριασμούς και ότι έχει αποκλείσει τα μηνύματά τους με φίλτρα από διάφορες συνομιλίες. Ο λόγος φαίνεται να είναι ότι οι συγκεκριμένοι χρήστες τουιτάρουν χρησιμοποιώντας το κυριλλικό αλφάβητο.

Παρότι δεν έχει προσδιοριστεί απόλυτα ο λόγος απενεργοποίησης των λογαριασμών, η επικρατούσα άποψη – βασισμένη στην εμπειρία των χρηστών – είναι ότι αν κάποιος κάνει αναφορά σε κάποιο μεγάλο λογαριασμό του twitter, όπως στο @YouTube για παράδειγμα στα κυριλλικά θα αποκτήσει αυτομάτως πρόβλημα. Το πιο παράξενο είναι, ότι ακόμη κι αν δεν επηρεαστεί το αρχικό τιτίβισμα, οι πιθανότητες αναστολής οποιουδήποτε λογαριασμού απαντήσει ή έρθει σε αλληλεπίδραση με ένα τέτοιο tweet στην κυριλλική αλφάβητο φαίνονται ακόμη υψηλότερες. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετωπίζουν χρήστες με λογαριασμούς που χρονολογούνται από το 2009, μερικοί από τους οποίους έχουν πολλές χιλιάδες ακολούθους (followers). Και είναι μάλλον βέβαιον, πως αυτός ο αποκλεισμός του κυριλλικού αλφαβήτου δεν επηρεάζει μόνο τη Βουλγαρική κοινότητα, αλλά και όσους άλλους το χρησιμοποιούν.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Η πιο πιθανή εξήγηση είναι, ότι καθώς το Twitter έχει ενισχύσει τους αλγόριθμούς του για την εξάλειψη των ρωσικών bots και trolls κι επειδή οι Ρώσοι χρησιμοποιούν κυριλλικά, η χρήση του αλφαβήτου αντιμετωπίζεται ως κόκκινο πανί. Φαίνεται όμως ότι οι αλγόριθμοι δεν συνυπολογίζουν ότι το κυριλλικό αλφάβητο χρησιμοποιείτε σε πολλές σλαβικές χώρες κι ότι ακόμη και μέσα στη Ρωσία δεν είναι σίγουρα όλοι trolls.

Οι “αθώοι” χρήστες είναι σε θέση να ανακτήσουν τους λογαριασμούς τους σχετικά γρήγορα μετά από μια αναστολή, αλλά στη συνέχεια το Twitter εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει σαν ψηφιακούς παρίες, εμφανίζοντας ειδοποιήσεις όπως “τα tweets δεν είναι διαθέσιμα” σε περίπτωση απάντησης σε ένα νήμα συνομιλίας, αλλά και μην κοινοποιώντας τις ειδοποιήσεις τους σε άλλους. Εάν θέλετε να μάθετε τί ακριβώς είναι ο όρος “shadow banning”, είναι βασικά αυτή η αντιμετώπιση. Το πιο ενοχλητικό είναι, πως όταν κάποιος που έχει επηρεαστεί από το “shadow banning”, ζητήσει βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης  του Twitter, τον ενημερώνουν απλά ότι ο λογαριασμός του δεν έχει ανασταλεί και άρα όλα καλά. “Όλα καλά”, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι οι φίλοι του δεν μπορούν να λάβουν καμία ειδοποίηση από εκείνον ή να δει τα tweets του σε ομαδικές συνομιλίες.

Tο Twitter ενημέρωσε με καθυστέρηση ότι ερευνά το ζήτημα και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυσή του.

Κατά ειρωνικό τρόπο, παρόλο που το Twitter έχει εξελιχθεί σε ένα λειτουργικό μέσο εξυπηρέτησης πελατών για πολλές άλλες εταιρείες, το ίδιο εξακολουθεί να είναι μια επιχείρηση που δεν ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στις ανάγκες των δικών της χρηστών. Τα άτομα που δεν έχουν πιστοποίηση (checkmark) έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται ασήμαντα και παραμελημένα από το Twitter και η συγκεκριμένη περίπτωση ενισχύει αυτή την πεποίθηση.

SourceThe Verge

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ