today-is-a-good-day
19 C
Athens

Το «Όχι» των Αυστραλών εναντίον των Ναζί στην Βεύη

Χώμα από το πεδίο μάχης στην ορεινή περιοχή της Βεύης Φλώρινας όπου έχασαν τη ζωή τους και ετάφησαν εκατοντάδες Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσέφεραν οι τοπικές αρχές στην πρεσβευτή της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Kate Logan που επισκέφθηκε την περιοχή για να τιμήσει την μνήμη των πεσόντων στρατιωτών.

Στην συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Βεύης, ο αντιδήμαρχος Φλώρινας Χρήστος Μπαρδάκας παρέδωσε στην πρεσβευτή της Αυστραλίας στην Ελλάδα κεραμικό αγγείο φτιαγμένο σε τοπικά εργαστήρια, γεμάτο με χώμα από το σημείο που ετάφησαν οι άνδρες του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών ΑΝΖΑC (Australian and New Zealand Army Corps), που είπαν το δικό τους «Όχι» στις 11 και 12 Απριλίου 1941 εναντίον των Ναζί, στην περίφημη μάχη της Βεύης.

Η περιοχή ταφής των στρατιωτών εντοπίστηκε έπειτα από έρευνες και συλλογή στοιχείων από τους κατοίκους των γύρω χωριών που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες από την Αυστραλία που επισκέφθηκαν αρκετές φορές την περιοχή αναζητώντας στοιχεία για το πού έδρασε το Σώμα των ANZAC.

Σύμφωνα με την πρεσβευτή της Αυστραλίας στην Ελλάδα που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συλλογή χώματος από μαρτυρικούς τόπους και πεδία των μαχών όπου βρίσκονται θαμμένοι στρατιώτες της ΑΝΖAC «αποτελεί πρωτοβουλία που εντάσσεται στο «Έργο για την Εκατονταετία» (Centenary Project), για την επέτειο των 100 χρόνων από τη συμμετοχή του εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (Anzac) στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Το χώμα θα μεταφερθεί στο Μνημείο των Anzac στο Hyde Park του Σύδνεϋ, το οποίο δημιουργήθηκε για να τιμήσει τους στρατιώτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και θα περιλαμβάνει χώμα από 100 τοποθεσίες από όλη την υφήλιο, όπου Αυστραλοί στρατιώτες έδωσαν τη ζωή τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις τέτοιες περιοχές, στη Βεύη Φλώρινας, στον Πλαταμώνα Τεμπών, στο Ρέθυμνο και στον Πλατανιά Χανίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ