today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Τί συμβαίνει με την επένδυση του Ελληνικού;

Ο δήμαρχος της πόλης Γ.Κωνσταντάτος μιλά στο ThePresident

Εδώ και δεκαετίες  η Νότια Αθήνα γνώρισε μια μεγάλη ανάπτυξη σε όλο το παραλιακό της μέτωπο. Μαρίνες, παραλίες και εμπορικά κέντρα έδωσαν μεγάλη ώθηση στις οικονομίες των όμορων με εμάς δήμων ενώ δεν χρειάζεται να πούμε τι έγινε στο Παλαιό Φάληρο όταν έγινε η μεγάλη επένδυση στην Μαρίνα του Φλοίσβου με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Την ανάπτυξη αυτή την γνώρισε όλη η νότια Αθήνα. Όχι όμως το Ελληνικό. Το πανέμορφο Ελληνικό έχασε το τρένο δύο φορές.
Την μία όταν απαλλοτριώθηκαν δεκάδες κατοικίες και οικόπεδα για να γίνει το αεροδρόμιο εις βάρος των κατοίκων μας. Τη δεύτερη, αφού λόγω της λειτουργίας του αεροδρομίου δεν μπορούσε να υπάρξει κανενός είδους ανάπτυξη στην περιοχή.  Έμεινε πίσω στην εξέλιξη, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα πενιχρά έσοδα σε αντίθεση με τους γειτονικούς δήμους που γνώρισαν την άνθηση και την πρόοδο.
Αν συγκρίνει κανείς τα έσοδά μας με αυτά των άλλων δήμων της παραλίας θα αντιληφθεί το χάος που μας χωρίζει.
Παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις μιας μειοψηφίας πολιτών, που αντιστέκονται και στέκονται τροχοπέδη σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο που θα φέρει ανάπτυξη και προκοπή στον δήμο μας, η διοίκηση του δήμου με σοβαρότητα, κόντρα στον λαϊκισμό και στην παραπληροφόρηση, είναι διαχρονικά η δύναμη που στάθηκε θετικά απέναντι στην επένδυση στο Ελληνικό, χωρίς πισωγυρίσματα και εκβιασμούς.
 Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης έχει κεντρικό ρόλο στην διαδικασία της επένδυσης του Ελληνικού. Σχεδόν το 90% της έκτασης της νέας επένδυσης βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας.
Σήμερα ήρθε η ώρα του Ελληνικού να γνωρίσει την ανάπτυξη και την εξέλιξη και να κερδίσει την θέση που του ανήκει στην νότια Αθήνα. Οι φωνές του λαϊκισμού και της μιζέριας, αυτοί που άφησαν τόσα χρόνια το Ελληνικό να μαραζώνει και να βρίσκεται στην απαξίωση, αντιδρούν, αλλά η ώρα του Ελληνικού έφτασε!
Ως διοίκηση τόσο προεκλογικά όσο και τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε στηρίξει την άποψη πως, η αξιοποίηση του αεροδρομίου μέσα από μια σοβαρή επένδυση είναι μονόδρομος. Μια επένδυση που θα σέβεται όμως τον τόπο μας  και τους ανθρώπους του μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Εδώ και πολλούς μήνες έχουμε θέσει στο ΤΑΙΠΕΔ  μια σειρά αιτημάτων μας αλλά και τα αντισταθμιστικά οφέλη εκείνα, που θα αλλάξουν την μορφή του δήμου που γνωρίζουμε έως τώρα, και θα τον μεταμορφώσουν σε έναν σύγχρονο δήμο, πρότυπο για όλη την Ευρώπη. Στόχος της διοίκησης του δήμου είναι να συμπεριληφθούν όλες οι διεκδικήσεις στην τελική σύμβαση ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή τους παράλληλα με τα έργα στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού και να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν στους δημότες μας.
Δεν υποχωρούμε στις διεκδικήσεις μας αφού θεωρούμε ότι η επένδυση γεννά μια νέα πόλη που θα είναι η επέκταση της σημερινής και αυτό σημαίνει αρμονική συνεργασία και ομοιόμορφη ανάπτυξη για όλους.
Μια νέα πόλη θα αναπτυχθεί αρμονικά με την σημερινή, με του κατοίκους της να έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Η επένδυση του Ελληνικού ανήκει σ’ όλους τους Έλληνες αλλά πρώτα απ’ όλα ανήκει στους κατοίκους του δήμου μας που ζουν και αναπνέουν εδώ.
 Επιπλέον, η συγκρότηση ενός νέου πόλου, με
μικτές χρήσεις (εμπόριο, κατοικία, αναψυχή), η δημιουργία του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα πάρκου στην Αττική και ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, καθώς και η ανάδειξη με νέες χρήσεις του παράκτιου μετώπου θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης.
Με την έκταση του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό είμαστε διοικητικά, ιστορικά και συναισθηματικά δεμένοι καθώς αποτέλεσε την γενέθλια γη των προγόνων μας.
Για εμάς είναι εξ’ αρχής ξεκάθαρο, σύμφωνα άλλωστε και με το ΣΟΑ που δημοσιοποιήθηκε, ότι η επένδυση αποτελεί ανάπλαση της σημερινής πόλης, αφού ο χώρος του πρώην Αεροδρομίου αποτελεί φυσική επέκταση του δήμου μας και επιτέλους θα συνδεθεί ομοιόμορφα το Άνω Ελληνικό με το Κάτω Ελληνικό και την παραλία του Αγίου Κοσμά.

 

Σε αυτά τα πλαίσια κρίνεται αναγκαία η ανάπτυξη από το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη βέλτιστη σύνδεση της επένδυσης με τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου.

Ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης έχει ήδη επεξεργαστεί και έχει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις στα θέματα, που έχουν να κάνουν με την γενικότερη διαχείριση των περιοχών της επένδυσης που εντάσσονται στο Δήμο, στα πολεοδομικά ζητήματα που τίθενται, στα θέματα της μετεγκατάστασης δραστηριοτήτων, στο ζήτημα των κοινόχρηστων χώρων, στα θέματα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας κ.α.
Τις θέσεις αυτές οφείλει η Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψιν, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή υλοποίηση της επένδυσης και την ανάπτυξη της έκτασης, προφυλάσσοντας όμως παράλληλα τα συμφέροντα των δημοτών μας και εξασφαλίζοντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη υπέρ της τοπικής μας κοινωνίας.
Η δημιουργία μιας ατζέντας συνεργασίας με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην επένδυση (Επενδυτή, Υπουργείο – Κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ, Όμορους Δήμους) κρίνεται επιβεβλημένη, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ανάπτυξης με ταυτόχρονα οφέλη για το Δήμο και τους Δημότες.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα “γκέτο” προνομιούχων σε μία “κλειστή” Πόλη – Επιχείρηση. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή μας την θέση εκ μέρους της κυβέρνησης, μας υποχρεώνει να επιστρατεύσουμε κάθε νομικό, πολιτικό και κοινωνικό μέσο για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του δήμου μας.
Η ομαλή λειτουργία του δήμου εξαρτάται αποκλειστικά, από την ταχύτητα που θα επιδείξει η κυβέρνηση στην επίλυση των προβλημάτων που της έχουμε καταθέσει. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο στις συζητήσεις μας με τα αρμόδια υπουργεία, αλλά τίποτα ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ