today-is-a-good-day
11 C
Athens

Η «επιστροφή στην κανονικότητα» και οι εμβληματικές επενδύσεις…

Του Βαγγέλη Μωυσή

Η επένδυση για την εξόρυξη και τη μεταλλουργία χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική, έχει αποκτήσει –καιρό τώρα- εθνική σημασία που υπερβαίνει τα στενά όρια του τοπικού Δήμου Αριστοτέλη για τρεις λόγους…

1ον) Για την αναπτυξιακή ώθηση που μπορεί να προσφέρει σε μια εθνική οικονομία διψασμένη για επενδυτικά κεφάλαια.

2ον) Για τα «μηνύματα» που εκπέμπει η περιπέτειά της στο διεθνές επενδυτικό δυναμικό.

3ον) Για τη δυνατότητα που έχουν οι εμβληματικές επενδύσεις να δημιουργήσουν στ` αλήθεια συνθήκες –ή έστω τοπικές «οάσεις»- αισθητής επιστροφής στην κανονικότητα, που επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας στα… ευφάνταστα σποτάκια του Μεγάρου Μαξίμου.

Αξίζει να θυμηθούμε, ότι σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ, η Ελλάδα  διαθέτει τα μεγαλύτερα βεβαιωμένα  αποθέματα  χρυσού στην Ευρώπη,  της τάξεως  των  420  τόνων  και ακαθάριστης μεταλλευτικής  αξίας  πλέον  των  16  δισ.  ευρώ  (μαζί  με  τον άργυρο).   Και αυτό σε μια Ευρώπη που ενώ καταναλώνει το 30% της παγκόσμιας παραγωγής μεταλλικών ορυκτών παράγει μόνο το 3%.

Πόση… «κανονικότητα» έχει όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Χαλκιδική;

Η απόφαση –των αρχών Απριλίου- του Διαιτητικού Δικαστηρίου, δικαιώνει την προσπάθεια της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” για την επένδυση της Μεταλλουργίας Χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική και υποχρεώνει την κυβέρνηση να στηρίξει τα επόμενα βήματα της επένδυσης, που αντί για έμβλημα προόδου, έγινε επί μακρόν το εμβληματικό θύμα μιας αντιεπενδυτικής ιδεοληψίας.

Ωστόσο, αν και η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνώρισε πως «είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει το στόχο της παραγωγής καθαρού χρυσού» μοιάζει να «απαντά» έκτοτε, με ένα… μικροπολιτικό «κατενάτσιο», όσον αφορά την έκδοση των αδειών που υπολείπονται, σε συμμόρφωση προς την απόφαση της Διαιτησίας.

Αποτέλεσμα είναι να παρατείνεται η αγωνία εκατοντάδων εργαζομένων που βρέθηκαν άδικα στην ανεργία εξ` αιτίας των κυβερνητικών χειρισμών και βασίζουν στην επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας, τις ελπίδες τους για επιστροφή στην εργασία.

Το μικροπολιτικό «κατενάτσιο» περιλαμβάνει και τη γνωστή, a la carte νομιμοφροσύνη: Ενώ στα λόγια η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει διά του αρμόδιου υπουργείου τις υποχρεώσεις της, ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δια των οργάνων του στη Χαλκιδική, επιμένει να εκπέμπει περιφρόνηση για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ανακυκλώνοντας μια ψηφοθηρική ρητορική αναταραχής προς τέρψιν της μειονότητας των τοπικών πολέμιων της επένδυσης.

Στην τοπική κοινωνία η υποστήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής της μεταλλουργίας χρυσού είναι διαρκώς αυξανόμενη, ενώ η μοναδική επιστημονικά έγκυρη δημοσκόπηση που έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα στην περιοχή από την εταιρεία Interview, απέδειξε ότι το 64% των δημοτών πιστεύει ότι η Β.Α. Χαλκιδική ωφελείται από τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός».

Η πραγματική αποδοχή της επένδυσης από την τοπική κοινωνία, βαίνει αυξανόμενη μάλιστα, κρίνοντας από την διαρκή περιθωριοποίηση των ακραίων πολέμιων της επένδυσης. Ενδεικτικές οι τελευταία παταγωδώς αποτυχημένες συγκεντρώσεις, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στις Σκουριές, πλήθους… 80-100 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των «μεταφερόμενων» από Χαλκιδική προς Θεσσαλονίκη και τούμπαλιν.

Από κοντά, η διοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη, υπό τον… αντικαταστάτη του παραιτηθέντος εκλεγμένου δημάρχου, που είναι όμως «στρατευμένος» στο πλευρό των πολέμιων, επιμένει να δηλώνει με κάθε ευκαιρία, πως… δεν αναγνωρίζει τη δικαστική απόφαση και καλεί πολίτες να ενεργήσουν κόντρα στο νόμο. Ωστόσο, ο «επαναστάτης» δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Ζουμπάς, έχει απόλυτη συνείδηση της μικρής απήχησης που έχει η στάση του. Γι` αυτό όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει τη επανεκλογή του το 2019, καθώς οι «στρατηγοί» της αντιεπενδυτικής μειοψηφίας έχουν ήδη επιλέξει για λογαριασμό του, αυτόν που θα αναλάβει τα ηνία της δημοτικής του ομάδας. Κάποιον… όχι ιδιαίτερα «εκτεθειμένο» κατά της επένδυσης, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν εκ νέου να παραπλανήσουν και ψηφοφόρους που είναι θετικοί ή ουδέτεροι στο ζήτημα της επένδυσης, όπως έπραξε το 2014 ο εν συνεχεία παραιτηθείς δήμαρχος κ. Μίχος.

Στη στάση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει ένα κλίμα σύγχυσης που δημιουργούν αντικρουόμενες τοποθετήσεις στελεχών της, με πολλούς να εκφράζονται υπέρ της επένδυσης, αλλά πιο «θορυβώδεις» (όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, εκείνους που εμφανίζονται από προβληματισμένοι, έως φανατικοί πολέμιοι της επένδυσης, ανάλογα με το κοινό που έχουν απέναντί τους.

Σαφώς πιο ξεκάθαρη θέση υπέρ της επένδυσης, εκφρασμένη και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει λάβει η ΝΔ Ν.Δ., που εμφανίζεται να διεκδικεί με αξιώσεις την κυβερνητική ευθύνη στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν. Ακόμα κι εκεί όμως, δεν λείπουν οι «παραφωνίες» από μικρή μερίδα του τοπικού δυναμικού, όχι τόσο επειδή κάποιοι είναι κατά της επένδυσης, όσο –και κυρίως-  επειδή θεωρούν χρήσιμο για την προσωπική τους πολιτική προοπτική, να πατάνε ταυτόχρονα… σε όλες τις βάρκες που βρίσκουν στη θάλασσα.

Μπερδευτήκατε; Σας θυμίζει όλο αυτό «κανονικότητα»;

Κι όμως, αυτά είναι τα κομμάτια ενός «παζλ», που γυρεύουν τη θέση τους για να σχηματιστεί μια «κανονική» εικόνα. Και όσο γρηγορότερα γίνει αντιληπτό, ότι η «επιστροφή στην κανονικότητα» χρειάζεται την ώθηση των εμβληματικών επενδύσεων, τόσο γρηγορότερα θα συναντηθούν οι πραγματικότητα, με την επικοινωνιακή φαντασία του πρωθυπουργού…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ