today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Η βασίλισσα στον θρόνο της (photos)

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δέκατη φορά στην ιστορία της στέφθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης η οποία νίκησε στον τελικό του Final 4 της Euroleague τη Φενέρμπαχτσε με 85-80.

Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο απέδειξε ποια είναι η κορυφαία στην Ευρώπη, καθώς πλήρης δεν είχε αντίπαλο να την κοιτάξει στα μάτια. Μάλιστα επέστρεψε για δεύτερη φορά στο… θρόνο της μετά το 2015, όταν το είχε κατακτήσει στην έδρα της με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Το πρώτο ημίχρονο έδειξε ότι ο τελικός θα ήταν ντέρμπι, αλλά όπως και στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έτσι κι απόψε, η «Βασίλισσα» κυριάρχησε απόλυτα, μια και βρισκόταν σε εκπληκτική κατάσταση και κατάφερε να «λυγίσει» την αντίσταση των αντιπάλων της και να κατακτήσει το τρόπαιο.

Η εξέλιξη του τελικού

Πολύ νωρίς (2′) με δύο φάουλ χρεώθηκε ο Γιαν Βέσελι κι αναγκάστηκε να πάει νωρίς-νωρίς στον πάγκο. Η Φενέρμπαχτσε «χτύπησε» με το δίδυμο των Ντουβερίογλου και Κάλινιτς οι οποίοι είχαν πετύχει έξι και πέντε αντίστοιχα, ενώ ο Ντόντσιτς ήταν ο μοναδικός που έβρισκε στόχο για τη Ρεάλ, έχοντας έξι πόντους. Στο 6′ ο φωτεινός πίνακας του γηπέδου έγραφε 11-6, πριν διακοπεί η αναμέτρηση λόγω τηλεοπτικού τάιμ άουτ. Παρά την ανωτερότητα των πρωταθλητών Ευρώπης στο πρώτο δεκάλεπτο, οι τυπικά γηπεδούχοι Ίβηρες παρακολουθούσαν από κοντά (11-13, 12-15). Μάλιστα με τρίποντο του Φερνάντεθ η ομάδα του Λάσο ισοφάρισε στο 9′ (15-15). Ένα νέο τρίποντο, αυτή τη φορά του Γιουλ έγραψε το 18-15. Ο Σλούκας μείωσε με ντράιβ σε 18-17, αλλά η πρώτη περίοδος έκλεισε με τρίποντο του Ράντολφ από τη γωνία, με τη Ρεάλ να έχει προβάδισμα τεσσάρων πόντων (21-17).

Ένα γρήγορο σερί 4-0 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου έβαλε τους Μαδριλένους για τα καλά σε θέση οδηγού… Το 25-17 ανάγκασε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να καλέσει εσπευσμένα τάιμ άουτ για να σταματήσει τον ρυθμό των Ισπανών που είχαν πάρει το μομέντουμ με το μέρος τους. Ως συνήθως το αποτέλεσμα φάνηκε αμέσως μετά τη διακοπή. Οι Τούρκοι βρήκαν λύσεις και με επτά διαδοχικούς πόντους του Μέλι μείωσε 27-24. Ένα νέο καλάθι του Ιταλού έφερε το παιχνίδι στον πόντο (29-28) κι αυτή τη φορά ο Λάσο κάλεσε τους παίκτες του για οδηγίες, με λιγότερα από πέντε λεπτά για το φινάλε. Με τον Σλούκα να δίνει λύσεις, η Φενέρ ισοφάρισε 35-35 στο 19′, σ’ έναν τελικό πολύ ισορροπημένο. Στο ημίχρονο, ο φωτεινός πίνακας της Stark Arena έγραφε 40-38 για τη Φενέρ, με τον Έλληνα διεθνή να έχει σημειώσει επτά πόντους.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τους Ίβηρες να «τρέχουν» ένα σερί 7-0 με μπροστάρη τον Κοζέρ και να παίρνουν προβάδισμα 45-40, καθώς η Φενέρ δυσκολευόταν αισθητά στην επίθεση. Ο Μέλι έδωσε και πάλι μία λύση για το 45-42 στο 23′. Στο 25′ το σκορ ήταν 50-48 με τις δύο ομάδες να έχουν αρχίσει να βρίσκουν λύσεις για να «τρυπάνε» τις αντίπαλες άμυνες. Ο Μέλι αστόχησε σε κάρφωμα και ο Ντόντσιτς με τρίποντο διαμόρφωσε το 55-50 στο 26′, πριν χρεωθεί με τρίτο φάουλ κι ενώ η «Βασίλισσα» εκτελούσε με το εξωπραγματικό για τελικό (8/13) τρίποντα μέχρι εκείνο το σημείο. Ο Ρέγες είχε μπει στο… κόλπο και κερδίζοντας ένα ανύπαρκτο φάουλ διαμόρφωσε το 57-52 από τις βολές στο 28′. Ο Κάλινιτς με κάρφωμα μείωσε 59-55 στο 29′. Ο Κοζέρ όμως έδινε συνεχώς απαντήσεις και στο 30′ η Ρεάλ ήταν μπροστά με 63-55.

Η τελευταία περίοδος έμοιαζε ότι θα έχει συγκλονιστική εξέλιξη. Ωστόσο η τραγική παρουσία του Γιαν Βέσελι κατέστρεφε ό,τι καλό προσπαθούσε να χτίσει η Φενέρ χάνοντας εύκολα καλάθια και παράλληλα κάνοντας λάθη, αλλά χωρίς καμία προσφορά στις δύο πλευρές του παρκέ. Στο 36′ η διαφορά ανέβηκε στους έντεκα πόντους (74-63) κι εκεί όλα φάνηκαν να τελειώνουν. Ο Μέλι σημείωσε ένα τρίποντο, αλλά η ανατροπή έμοιαζε μάλλον αδύναμη. Τίποτα ουσιαστικά δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε και η Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για δέκατη φορά στην ιστορία της με 85-80.

Ο απρόσμενος ήρωας: Ο Φαμπιέν Κοζέρ ήταν ο άνθρωπος του τελικού κι αυτός που υπέγραψε τον θρίαμβο της Ρεάλ. Ο Γάλλος γκαρντ/φόργουορντ εμφανίστηκε από το… πουθενά και σημείωσε 17 πόντους. Μάλιστα πέτυχε τις βολές που διαμόρφωσαν και το τελικό σκορ. Στους 15 πόντους ο Λούκα Ντόντσιτς χωρίς όμως να κάνει κάτι εξωπραγματικό, ενώ κομβική ήταν και η προσφορά του Τρέι Τόμπκινς με δέκα πόντους. Για τους ηττημένους, ο Νίκολο Μέλι ήταν συγκλονιστικός, τελειώνοντας τον τελικό με 28 πόντους, αλλά δεν πήρε βοήθειες. Ο Σλούκας ήταν πολύ καλός μόνο στο πρώτο ημίχρονο ενώ στο δεύτερο, δεν μπόρεσε να προσφέρει.

Με τη γλώσσα των αριθμών: Η Ρεάλ Μαδρίτης κυριάρχησε στον τομέα των ριμπάουντ με 37 έναντι 29. Οι Μαδριλένοι είχαν 26/34 βολές, ενώ ήταν καλύτεροι και στα τρίποντα με 9/21.

Δεκάλεπτα: 21-17, 38-40, 63-55, 85-80

Δείτε το αναλυτικό στατιστικό του αγώνα ΕΔΩ

πηγη: basketa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ