today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη προς τους κτηνοτρόφους

Επί τάπητος τέθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους αιγοπροβατοτρόφους, σε συνάντηση που είχε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (Π.Ε.Κ.) και της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας στην Καρδίτσα.

Οι κτηνοτρόφοι περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα που έχει ο κλάδος, κάνοντας λόγο, για μια τραγική κατάσταση, τόσο λόγω της κατάρρευσης των τιμών του αιγοπρόβειου γάλακτος όσο και της απροθυμίας των μεταποιητικών εταιρειών να προμηθευτούν το γάλα των εκμεταλλεύσεων που παραμένει αδιάθετο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, είπαν χαρακτηριστικά, πολλοί να εγκαταλείπουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα, να μην ασχολούνται με πλέον με την κτηνοτροφία, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη.

Έκαναν λόγο, όσον αφορά στα κύρια αίτια του προβλήματος που αντιμετωπίζουν την παντελή έλλειψη ελέγχων στην αγορά καθώς και τις υφεσιακές πολιτικές υπερφορολόγησης και εκτίναξης των ασφαλιστικών εισφορών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ενίσχυση της κτηνοτροφίας βρίσκεται στις προγραμματικές προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας και δεσμεύθηκε, για καθεστώς πλήρων και αποτελεσματικών ελέγχων για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, με στελέχωση των αρμόδιων Ελεγκτικών μηχανισμών. Όπως και για άμεση ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας ώστε να ενισχύσουμε, όπως είπε, τη διαπραγματευτική ισχύ αναφορικά με θέματα πιστοποίησης του εθνικού μας προϊόντος αλλά και ως εργαλείο αυτοελέγχου της αλυσίδας παραγωγής.

Τέλος, επανέλαβε τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση της φορολογίας των αγροτών από το 22% στο 9% για εισόδημα από το όριο του αφορολόγητου μέχρι και τις 10 χιλιάδες ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ